Markalaşma Nedir? Nasıl Marka Olunur?

Markalaşma kavramını anlayabilmek için önce marka kavramını tanımlamak gerekir. Marka; üretilen ve pazarlanan bir ürünün karakteri, kişiliği yani kimliği anlamına gelir. Başka bir tabirle, satıcının mal ve hizmetlerini tanıtmaya ve rakiplerinden farklılaşmaya yarayan isim, kavram, sözcük, resim, tasarım, logo veya tüm bunların birleşimi anlamına gelen bir kavram olarak değerlendirilebilir. Marka bir ürünün veya hizmetin değerini ve kalitesini yansıtır, müşterilerin gözündeki değerini, anlamını belirler ve işletmeler tarafından tasarlanır.

Markalaşma

Marka tanımından yola çıkarak markalaşma kavramına gelecek olursak, bir ürünün, hizmetin veya fikrin; marka sahibi işletmenin potansiyel müşterilerinin zihninde yer etmesidir. Markalaşma gerçekleştiğinde, tüketici o marka hakkında duygu, düşünce, beklenti ve inançlara sahip olur. İşletmelerin markalaşmasındaki amaç, piyasadaki rakiplerinden ayırt edilebilmek ve öne çıkan, tercih edilen marka haline gelmektir.

Markalaşmanın başarılı olabilmesi için marka imajı ve marka sadakati de önemli faktörledir. Marka sadakati, işletmenin hali hazırdaki tüketicilerinin o işletmenin ürünü veya hizmetine ihtiyaç duyduğu zaman, zorunda olmadığı halde aynı işletmeyi tercih etmesidir. Bilerek ve isteyerek sürekli aynı markayı kullanma eğilimi, marka sadakati olarak tanımlanır.

Marka sadakati yüksek olan işletmeler, sürekli müşterilere sahiptir ve rakiplerini geride bırakmaları, fark yaratmaları daha olasıdır. Hatta aynı üründen daha ucuza satan başka bir marka olmasına rağmen, müşteri aynı işletmeyi tercih ediyorsa markalaşmanın başarılı olduğu ve marka sadakatinin yüksek olduğu kanısına varabiliriz. Marka imajı dediğimiz şey ise, o marka hakkında tüketicilerin zihninde oluşan algıların tamamıdır.

Nasıl Marka Olunur?

İyi bir marka yaratmak ve kalıcı olmak için önerilen bazı aşamalar vardır. Bunlardan ilki değerli bir marka fikrinin oluşturulması olacaktır. Markanın vizyonu, misyonu ve uygulayacağı strateji marka olma yolunda çok önemlidir ve hedefler isabetli, gerçekçi bir şekilde belirlenmelidir. Gerektiği zamanda marka fikri revize edilebilir.

Bir diğer aşama iste markalamadır. Bunun anlamı, markanızın görsel kimliğidir. Etkileyici bir marka için görsel farklılaşma şarttır.

Üçüncü aşamaya gelecek olursak, markalaşmaya bu aşamada geçiyorsunuz. Markalaşma, hedef pazara göre markalama yapılması; müşterilere arz edilecek marka deneyimi ve iletişim süreçlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HIZLI KAYIT FORMU!
 


    Satış temsilcimiz sizi kısa süre içersinde arayacaktır.
    close-link
    Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?